Overzicht levensbeschouwingen

Levensbeschouwing: groeien & bloeien

Hierboven kan je de presentatie downloaden.

Ideologieën ... een eenzijdige kijk op de werkelijkheid

Hierboven kan je de presentatie downloaden.

8 levensdomeinen en 40 grote levensvragen

Hierboven kan je de presentatie downloaden.

Overzicht levensbeschouwingen

Neem ook een kijkje op : www.spiritualnet.nl

De tooltips (pop-ups) zijn voornamelijk samengesteld vanuit Wikipedia.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Taak: verzamel informatie over een 10-tal levensbeschouwingen: HIER vind je een sjabloon.

Voorbeeld van een PPT – Enkele tips voor powerpoints

Deel 1: Religieuze levensbeschouwingen (religies)

Groep 1: Standpunt ten aanzien van het bestaan van en het geloof in een godheid

A- Bevestigende houdingen tegenover het godsbesef

Soorten theïsme: monotheïsme (jodendom, christendom, islam), polytheïsme, pantheïsme, panentheïsme, henotheïsme, …

  • Voorbeelden van monotheïsmen: de Abrahamitische tradities: jodendom, christendom, islam; maar ook brahmanisme, sikhisme, shintoïsme, …
  • Voorbeelden van polytheïsmen: de Griekse mythologie, de Germaanse mythologie, de Egyptische godenwereld, …
  • Voorbeelden van pantheïsme: bepaalde godsdiensten die onder het hindoeïsme vallen, bepaalde mensen waren pantheïstisch (bv. Einstein)

B – Minimaliserende of afwijzende houdingen tegen het godsbesef

Terwijl deïsme de eerste afstandname is van het geloof in God(en) (men gelooft nog in een God-Schepper, maar deze god komt na de schepping niet meer tussen in deze schepping), zijn de andere begrippen een afstandname ten aanzien van god(en).

Van ‘geen geloof in God’ (atheïsme), over ‘niet weten of er een god is’ (agnosticisme: het is niet aantoonbaar, maar het tegendeel ook niet, dus kunnen we het niet weten) tot apatheïsme: ‘niets meer voelen’ of ‘geen interesse hebben’ in de vraag of er een god bestaat.

Groep 2: Niet-godsdienstige religieuze standpunten [geen geloof in een godheid]

Deel 2: Seculiere levensbeschouwingen (Filosofieën, Maatschappelijke opstellingen)

Groep 1: Binnenwereldse standpunten en levensvisies – Politiek geïnspireerde levensbeschouwingen
Groep 2:  Binnenwereldse standpunten en levensvisies – Zingevingsgefocuste levensbeschouwingen

Humanisme als levensbeschouwing, ook wel seculier of modern humanisme genoemd, is een moderne vorm van humanisme die de mens centraal stelt en uitgaat van de waarde van de mens (lat: humanus = ‘menselijk’). Het humanisme gaat uit van rede, ethiek en rechtvaardigheid. Het houdt zich bezig met de vraag hoe mensen een aangenaam en gelukkig leven kunnen leiden. Daarnaast is men tegen het gebruik van het bovennatuurlijke en het spirituele om de moraal te bepalen en besluitvorming te beïnvloeden.

De term “seculier humanisme” is in de 20e eeuw ontstaan, om een duidelijk onderscheid te maken met “religieus humanisme”. Het woord “humanisme” om een niet-christelijke levensbeschouwing aan te duiden raakte echter al in de tweede helft van de 19e eeuw ingeburgerd.

Humanisme heeft als centrale waarde het nastreven van menswaardigheid. In de inzet (op een of ander vlak: sociaal, medisch, cultureel, …) voor mensen (individueel of in groepen) blijkt of men echt humanist is.

Let wel: de grondstroom in Europa is eeuwenlang het christelijk leven geweest, met als basiswaarden: naastenliefde, zorg voor de zwakke medemens, menslievendheid … Eigenlijk is elke christen een humanist. Maar vanaf de Verlichting (18de eeuw) en vooral in de huidige tijd, hebben mensen zich van het christendom afgekeerd en zichzelf ‘humanisten’ genoemd die vrijdenkend (vrij van gezagspreken in de Kerk) zijn.

Deze niet gelovige humanisten zijn dus ‘vrijdenkers’, d.w.z. dat ze geen bovennatuurlijke verklaringen aanvaarden, maar ook niet dat hen waarden aangepraat worden vanuit een godsdienst, of vanuit politieke leiders. De ‘Vrijzinnige humanisten’ zijn hier een voorbeeld van. Zie ook ‘humanistisch verbond‘.

Deze levensbeschouwing moet in de praktijk gebracht worden in een of andere inzet voor mensenrechten, voor menswaardigheid, voor gelijkwaardigheid.

NGO’s (niet-gouvernamentele organisaties, dit zijn organisaties opgezet vanuit privé-initiatief, maar erkend door een overheid die daarbij vaak ook financiële steun verleent – denk aan ‘Artsen zonder Grenzen’, het ‘Rode Kruis’, ‘Fracarita Belgium’, 11.11.11, Oxfam, Welzijnszorg, Broederlijk Delen, … | zie: www.ngo-openboek.be/nl/ngo-belgie-home) zijn vaak vanuit de humanistische levensbeschouwing geïnspireerd.

Groep 3:  Binnenwereldse standpunten en levensvisies – Lifestyle gerichte levensbeschouwingen

Vegetarisme is de voedingswijze waarbij men geen vlees eet. Bijproducten van geslachte dieren, zoals dierlijk stremsel in kaas en gelatine in snoep en pudding, wordt door sommigen eveneens uit de voeding weggelaten. Vegetariërs eten plantaardig voedsel als fruit, groente, granen, peulvruchten en noten, aangevuld met paddenstoelen en vegetarische dierlijke producten als zuivel, honing en eieren. De term vegetarisme gaat terug op het Engelse woord vegetarian, waarvan het eerste deel is afgeleid van vegetable, wat ‘groente’ betekent.

Veganisme is een levenswijze waarin gestreefd wordt naar het volledig vermijden van het gebruik van dierlijke producten. Hieronder vallen producten als vlees, gelatine, leer, bont, zijde en wol, alsmede door dieren voortgebrachte producten zoals zuivel, eieren en honing. Veganisten zijn tegen elke vorm van wreedheid tegenover dieren.

Kan kweekvlees een stap zijn die tegemoet komt aan de bezorgdheden van veganisten?

Woordenparen

Vul je woordenlijst aan met de betekenis van de woordenparen in het word-document dat je hier kan downloaden.